Co wpływa na budowanie odporności? Superfoods

Dbanie o odporność jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. To właśnie wtedy trzeba w jak najlepszy sposób wesprzeć organizm tak, by potrafił zwalczyć bakterie i wirusy. Warto podejmować w tym celu różne działania, do których należy przede wszystkim stosowanie odpowiedniej diety i suplementacja. W tym przypadku świetnie sprawdzą się superfoods.

Czym są superfoods?

Pod pojęciem superfoods kryje się żywność, która według badań naukowych ma bardzo korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Może m.in. wzmocnić odporność i zapobiec rozwojowi różnych chorób. Według specjalistów spożywanie superfoods przynosi nawet większe korzyści zdrowotne niż jedzenie warzyw i owoców – zawierają one wyjątkowo dużą ilość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. To właśnie one przyczyniają się do prawidłowej pracy układu odpornościowego, który chroni organizm przed różnymi zagrożeniami i pomaga mu wrócić do zdrowia po przebytych chorobach oraz urazach. Superfoods to produkty bogate w antyoksydanty i błonnik, stąd też mogą wspierać zdrowie serca, jelit, zwiększać poziom energii i pomagać w utracie wagi. 

Jakie są najlepsze superfoods?

Do kategorii superfoods zalicza się wiele owoców, warzyw i zbóż. Wchodzą one także w skład suplementów, których odpowiednia kompozycja pozwoli jeszcze lepiej wesprzeć organizm. Super żywność to m.in. różnego rodzaju jagody (acai, żurawina, goji, truskawki, maliny), zielona herbata, imbir, kurkuma, spirulina, chlorella, psyllium, maca czy jęczmień zielony. Nie wszystkie z nich są powszechnie w sklepach, dlatego warto sięgnąć po suplement łączący w sobie wszystkie najlepsze cechy wybranych składników. To też opcja dla osób, którym nie przypada do gustu smak superfoods w postaci surowej. To produkty naturalne i pełne cennych witamin oraz minerałów niezbędnych do wspierania prawidłowej pracy organizmu.

Spirulina

Spirulina to zielono-niebieskie algi, które są uprawiane zarówno w wodzie słodkiej, jak i słonej o wysokiej wartości pH. Należą do grupy sinic, które mogą wytwarzać energię słoneczną za pomocą fotosyntezy. Działanie prozdrowotne spiruliny odkryli już Aztecy, którzy wykorzystywali ją w medycynie ludowej. Nieprzerwanie stosuje się ją do dzisiaj. NASA uznała, że to właśnie ona powinna być jedną z pierwszych roślin uprawianych we wszechświecie. Zawiera przede wszystkim duże ilości białka, witamin A, B i C oraz elektrolitów, w tym miedzi, żelaza, magnezu, potasu i manganu. Podobnie jak jajka, spirulina dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, dlatego stanowi doskonały wybór dla wegan.

Previous post Piece gazowe kondensacyjne – Co należy o nich wiedzieć?
Next post Konsultacje z pediatrą on-line. O czym należy pamiętać?